maanantai 15. marraskuuta 2010

Valtion tuottavuusohjelma on täysi susi

Potkujen antamiselle on löytynyt suomen kielessä muutama uusi lähisana. Kaikki tuntevat YT-neuvottelut, jonka sanomisen jälkeen tiedetään irtisanomisten alkavan.

Toinen tutuksi käynyt ilmaus potkuja annettaessa on valtionhallinnon tuottavuusohjelma, joka on osoittautunut vain ja ainoastaan henkilöstön vähennysohjelmaksi. Sen kokonaistarkoituksena on vähentää valtiolta 10 000 työpaikkaa. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus (jota tuottavuusohjelma on myös runnellut) on antanut ohjelmalle antipalkinnon siitä, että se ei liity millään tavalla tuottavuuteen.

Kaiken huipuksi tuottavuusohjelma on osoittautunut todella kalliiksi saneeraussysteemiksi, koska sen myötä valtiolle kuuluvia tehtäviä on jouduttu tekemään ulkoistetusti, kuten eduskunnan tarkastusvaliokunta on juuri todennut. Lakisääteisistä palveluista kun ei ole vielä keksitty tapaa luikerrella eroon. Vuonna 2003 kehitetty tuottavuusohjelma on siis osoittautumassa sudeksi lampaan vaatteissa.

Aiemmin julkinen sektori tuotti palvelut pitkäjänteisesti ja tasalaatuisesti. Tuottavuusohjelman myötä tilalle tullut yksityinen yritys painaa nyt hinnan mahdollisimman alas ja pyrkii kirjoittamaan siitä mahdollisimman suuren laskun. Mahdollisimman suuri voittomarginaali on aina saatava aikaiseksi. Lisäksi ulkoistamisten myötä vastuusuhteet karkaavat kauemmaksi, eikä ulkopuolinen palveluntuottaja välttämättä sitoudu toimimaan pitkäjänteisesti ja vastuullisesti.
Tuottavuusohjelmalla saadaan aikaiseksi lähinnä vahinkoa ja se on huonontanut tuottavuutta. Sen suunnitelleiden virkamiesten papereissa on varmasti luotu mielikuva säästöistä, jotka kuitenkin katoavat oikeaan maailmaan siirryttäessä.

Mitä oikeita säästöjä aiotaan saada aikaiseksi heikontamalla esimerkiksi vankeinhoitolaitosta tai pistämällä työsuojelutarkastajia kilometritehtaalle? Tulokset ovat jo nyt osoittautuneet päinvastaisiksi. Koko ohjelma on osoittautunut juosten kustuksi, jos asian suoraan sanoo.

Tuottavuusohjelman tarkoituksena on hoitaa vanhat työtehtäviä entistä pienemmällä työntekijämäärällä. Mutta koska olemme vain ihmisiä, on tämä ajattelu johtanut siihen, että jäljelle jääneet työntekijät eivät ole ehtineet tekemään kaikkia heille määrättyjä tehtäviä. Sähköposteja jää lukematta, asiakkaita tapaamatta ja niin edelleen. Samalla fiksut työntekijät päättävät jättää valtiotyönantajan ja näin aivopääoma karkaa kauas pois.

Tuottavuusohjelma pitäisi siis jäädyttää välittömästi. Järkevämpää olisi palata ajassa taaksepäin, palkata lisää väkeä hoitamaan valtion toimintoja omana työnä ja haudata tuottavuusohjelma historian hämäriin esimerkkinä harvinaislaatuisesta typeryydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti