tiistai 12. lokakuuta 2010

Sivarit töihin!

Tekemäni valtuustoaloite 11.10.2010:

Siviilipalvelus on perustuslain takaama vaihtoehto varusmiespalvelukselle. Sen voi suorittaa asevelvollinen henkilö, jonka eettinen tai uskonnollinen vakaumus estää varusmiespalveluksen suorittamisen. Sen pituus on 362 vuorokautta ja se koostuu noin kuukauden kestävästä koulutusjaksosta sekä noin 11 kuukauden mittaisesta työpalvelusta. Yleensä työpalvelu suoritetaan valtion tai kunnan laitoksessa tai järjestöissä. Työpalveluspaikaksi ei kelpaa voittoa tavoitteleva yritys. Kunnat ovat merkittäviä siviilipalvelusmiesten työllistäjiä.

Siviilipalvelusmiehet hakevat paikkansa omatoimisesti. Oulussa on pulaa palveluspaikoista. Paikan löytämättömyys on usein syynä palveluksen keskeyttämiseen. Palveluksensa keskeyttäneet ovat erityisen herkkä ryhmä syrjäytymään. Palveluspaikan odottaminen voi myös viivästyttää opintojen aloittamista. Oulun kaupungin eri hallintokunnat on tähän saakka työllistäneet vuositasolla yhteensä vain alle 10 siviilipalvelusmiestä, vaikka varovaistenkin arvioiden mukaan Oulussa on vuositasolla useita kymmeniä siviilipalvelusta suorittavia nuoria.

Valtuustokyselyn vastauksen perusteella esteenä työpalveluspaikkojen tarjoamiseen ovat muun muassa työtehtävien vaatima ammatillinen osaaminen, työhön perehdyttämisen työläys, tiedon puute ja kustannustekijät.

Oulun kaupungin tulisi tuntea vastuunsa siviilipalvelusmiesten työllistäjänä ja lisätä työllistämistä nykytasosta. Työllistämisen lisääminen hyödyttäisi sekä kaupunkia että siviilipalvelusmiehiä. Siviilipalvelusmiehet ovat kaupungille halpaa ja verrattain pitkäaikaista työvoimaa. Työllistäminen antaa siviilipalvelusmiehille tärkeää työkokemusta ja paikan nopea löytyminen ehkäisee esimerkiksi opintojen viivästymistä. Kaupungin eri hallintokunnissa on runsaasti tehtäviä, joihin sivareita voidaan työllistää. Tälläisiä ovat esimerkiksi tehtävät, jotka eivät vaadi varsinaista ammatillista koulutusta, avustavat tehtävät ja tehtävät, jotka vastaavat sivarin harrastuneisuutta/koulutusta. Sivareita käytetään esimerkiksi Helsingin sosiaalitoimessa mekaanisessa etuisuuslaskennassa, jolloin sosiaalityöntekijät voivat keskittyä varsinaiseen työhönsä. Näin voittajina ovat sekä kaupunki ja kaupunkilaiset että työllistettävät sivarit.

Käytännössä asia voidaan hoitaa siten, että keskushallinto toimii siviilipalvelusmiesten työllistäjänä ja sivarit sijoitetaan työtehtäviinsä hallintokuntiin. Rekrytointiprosessiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta tehtäviin saadaan soveltuvia palveluksensuorittajia.

Esitämmekin, että kaupunki kartoittaa mahdolliset palveluspaikat ja tarjoaa nykyistä enemmän työpalveluspaikkoja ja keskushallinto ohjeistaa hallintokuntia siviilipalvelusmiesten työllistämismahdollisuuksista sekä huolehtii siitä, että siviilipalvelumiehen ottamiseen liittyvät hallinnolliset velvoitteet hoidetaan keskitetysti tai ohjeistetaan selkeästi.

3 kommenttia:

  1. Olen aiemmin ollut myös lastenkodissa, jossa osastolle otettiin sivari. Kerrankin ihminen joka saattoi keskittyä vain lasten kanssa seurusteluun kun häntä ei monet muut velvoitteet työssä rasittaneet. Lapset tykkäsivät. Vastaavia tehtäviä löytyy paljon..
    /Petra

    VastaaPoista
  2. Minä aikoinani OUKA:n SOTE:n alaisesta yksiköstä palveluspaikkaa kyselleenä kuulin sekavan tarinan jonka juoni jokseenkin oli, että aikaisemmasta kokemuksesta "jossa siviilipalvelusmiehet olivat majoituspaikastaan ammuskelleet oravia ilmakiväärillä" johtuen meillä ei ole palveluspaikkoja tarjota.

    Suomennettuna viesti taisi olla, ettei ruutipyssyllä ampumistaidottomia miehiä rekrytoida missään olosuhteissa edes maksutta.

    /Petra raasu yrittää näytellä samansuuntaisesti tasavertaista työyhteisön sijaiskärsijää, vaikka luultavasti on intin käynyt mies?

    Muistuttaisin, että selkeästi työtehtäviään laiminlyönyt siviilipalvelusmies kiinniotetaan palvelusrikkomuksesta ja toimitetaan suorittamaan vankeusrangaistuksena loppua palvelusaikaa vastaava määrä vankilan vuorokausia totaalikieltäytyjien laskurilla.

    Paikallisten julkisten organisaatioiden toimialajohtajista eräs lainasi El Gringossa 50mk, että pöytään saisi jotain halpaa valkkaria. Maksoi kyllä takaisin, ai "sivari" juttuja ei passaa kertoa?

    Möykkääs Hanna vähän, et sunkin puolesta voi vaalityötä tehdä.

    VastaaPoista
  3. Tiedän tapauksia joissa siviilipalvelusmies on saanut vakituisen työpaikan sivari paikastaan,joten kyllä tästä asiasta mölistä kannattaakin.
    Ei ole paikkoja?! Vanhainkodeissa tulisi varmasti suureen tarpeeseen sosiaaliset nuoret, jotka lukisivat ja pitäisivät seuraa vanhuksille. Varmasti mielekästä hommaa molemmin puolin, eikä sen suurempaa koulutusta/ohjausta liene tarvittaisi.

    VastaaPoista